• БОЙКО В.

    ДИПЛОМАТИЧНА АКАДЕМІЯ ПРИ МЗС УКРАЇНИ

    Творча робота на тему:

    «ДИПЛОМАТІЯ ЯРОСЛАВА МУДРОГО»

    Виконав:

    Слухач 1-го курсу

    Бойко В.В.

    Київ 2010

    ДИПЛОМАТІЯ ЯРОСЛАВА МУДРОГО

    У зв’язку з дипломатією діяча, відділеного від нас сотнями років, мимоволі виникає асоціація із теорією хаосу: пригадуєте про взаємозв’язок помаху крила метелика в одній частині світу і урагану, викликаного цим самим помахом – в іншій?  Так от, переглянувши нещодавно історичні хроніки, щоправда, епохи набагато віддаленої від епохи Ярослава,  мене обпекла думка про те, як лише одна людина може вплинути на якість і, тим самим на рівень життя нащадків через сто з лишком років (можна назвати це явище «теорією історичного хаосу»). Прийнявши цю думку, усвідомивши її, ти мимоволі приймаєш висновок, який з неї слідує: особисту відповідальність кожного із сучасників, за життя прийдешніх поколінь.  Можливо, ця думка здається очевидною, та зазначу, що до нашого жалю, існує дві великі різниці між двома поняттями «зрозуміти» та «усвідомити». Як показує історія, ми багато чого розуміємо, але мало чого усвідомлюємо…

    Ярослав не був Богом, чи ніцшеанською надлюдиною  – він був звичайним чоловіком, як ми із вами, із плоті і крові, та той глибокий слід який він залишив в історії відчувається і до наших днів. І це не просто пафосні слова.

    Ярослав Мудрий, портрет якого ми маємо можливість споглядати на двогривневій купюрі,  на мою думку, постать така ж загадкова, як   і кожен із його відомих історичних «колег», ба навіть більше. І загадковість ця полягає не в його віддаленості від нашої епохи, як могло б здатися на перший погляд, і не в тому, що вищезгадана віддаленість провокує народження легенд і величезну кількість неперевірених фактів. Вона ховається у контроверсійності самої особистості і, як наслідок у вчинках великого дипломата, епохи перших кроків Русі у статусі «хрещена».  Не можу не написати і про загадковість  і неймовірність самого факту, що українській землі хоч раз, за всю багатовікову історію по-справжньому пощастило з правителем.

    Слід зазначити, що вихід Ярослава на історичну арену як талановитого дипломата був надзвичайно  вчасним:  Володимир хрестив Русь відносно недавно, а, значить, будувати стосунки із сусідами слід було у «новому форматі».   Ще за довго до князя Ярослава київські правителі мали багатий досвід міждержавних стосунків, проте саме за часів його правління головним інструментом захисту та реалізації державних інтересів стала дипломатія, а не зброя.

    Князь був справжнім зодчим державного благоустрою, а результати його будівництва ми можемо бачити і зараз. Популярний сьогодні лозунг «Будуємо нову країну!» , мабуть , ще більшою мірою був би доречним в добу Ярослава Мудрого.  Його позиція стосовно бачення розвитку держави шляхом забезпечення верховенства права, підтримки освіти, культури, ремесел, залишається актуальною і нині. Особливо ж цікавою для нас є дипломатія та зовнішня політика Київської Русі. Своєю діяльністю у цій сфері князь в котре підтвердив вислів, що ефективний дипломат – це насамперед мудра, освічена людина, яка має широкий політичний окомір та розуміє переваги встановлення тісних міжнародних зв’язків.  Основним тогочасним способом закріплення дружніх відносин між державами були династичні шлюби. Велике хрещення Русі ініційоване батьком Ярослава князем Володимиром Великим відкрило доступ до християнських дворів Європи. Як відомо, Ярослав був одружений з дочкою шведського короля Олафа Інгігердою, дочка Єлизавета була в шлюбі з норвезьким королем Гаральдом Суворим, друга дочка, Анна, – з французьким королем Генріхом, а, Анастасія, – з угорським королем Андрашем I. Окрім того, польський король Казимир був одружений з сестрою Ярослава Марією. Такі зв’язки забезпечували мир та стабільність на північних та західних кордонах Київської Русі, створили умови для проведення незалежної від Константинополя політики та поглиблювали економічний та культурний обмін між державами.

    Не має бажання переказувати усім відомі історичні факти тому закінчу віршами:

    Тисячоліття майже промайнуло,

    З тих пір як на престол постав,

    Великий князь, славетний тесть Європи,

    Русі володарь – Мудрий Ярослав

    Геополітику тоді ще не вивчали,

    Та ситуацію князь добре відчував

    Русь розквітала – інтереси існували,

    І Ярослав їх вправно захищав

    Продовжив Ярослав батьківську справу,

    Могутню й знатну будував державу,

    І хоч в похід з мечем не раз ходив,

    Та перевагу віддавав живому слову

    Тим словом мудрим славні справи він вершив.

    Князь вірив: «Книга – то є річка,

    Що мудрістю людину поїть,

    Хто вдосталь тої мудрості нап’ється

    Той лиха і біди не коїть»

    Князь Ярослав –державний муж,

    Насамперед, був вправним  дипломатом,

    Він словом мудрим добре володів,

    Тонкою грою вмів перемагати

    Коритись Ярослав нікому не збирався,

    Тож щоб Царград крізь церкву тиску не чинив,

    Митрополитом вперше русича поставив,

    Від Візантії незалежність закріпив

    Тож Мудрим князя недарма прозвали,

    Він правив так – про велич Києва почув весь світ

    І європейські женихи за честь вважали.

    Пороги оббивати Золотих Воріт.

    Князь щоб дістати визнання й авторитету,

    Позиції посилить на арені світовій,

    Взяв за дружину королівну швецьку Інгігерду,

    Та рід поширив по Європі свій.

    Далекоглядний князь прагнув зв’язки зміцнити

    Він про  державу і родину добре дбав,

    Дочок-красунь  Анастасію, Ганну, Лізавету,

    За європейських королів віддав.

    Доньки освіченні, розумні та принадні

    Поїхали на чужину, і хоч за ними князь тужив,

    Тоді так ефективна дипломатія чинилась,

    І Ярослав це добре розумів.

    Історія складна і таємнича пані,

    Лише окремі епізоди  донесла,

    Та наші твердження однак небезпідставні,

    Без Ярослава – ця Європа іншою б була!

    Віки минають,

    Та не минає слава,

    Про тестя мудрого Європи.

    Про князя Ярослава…

© 2010 «Міжнародний благодійний
фонд імені Ярослава Мудрого »
Разработка сайта -
Activemedia
играть онлайн гта5 игра спанч боб губка квадратные штаны виагра купить онлайн онлайн игра копатель 2