• ФРАНЦІЯ ТА УКРАЇНА

    (з глибини сивої давнини)

    Часи правління князя Ярослава Мудрого (1019-1054) були періодом найвищого розквіту Київської Русі. Русь підтримувала широкі і різноманітні відносини з багатьма країнами світу, встановлювала дипломатичні контакти, укладала торгові договори. Частими були династичні шлюби представників правлячих домів з київською великокняжою родиною.

    Ярослав Мудрий мав широкі стосунки з Францією. Цікаі відомості збереглися про шлюб дочки Ярослава Анни з королем Франції Генріхом І Капетінгом. 1048 року до Києва прибуло посольство короля, щоб просити руки Анни. Посольство очолював, за одними відомостями – шалонський єпископ Рогер (Роджер), а за іншими – єпископ мосський Готьє і міністр двору Гаселен де Шавіньян.

    14 травня 1049 року у кафедральному соборі у м. Реймсі відбулося вінчання Генріха І з Анною Ярославною. Під час цієї церемонії Анна подарувала привезене з собою слов’янське Євангліє, яке згодом одержало назву Реймського. На цьому Євангелії французькі королі протягом багатьох віків присягали під час коронації та вступу на престол Франції.

    Знамените Реймське Євангеліє зберігається у національній бібліотеці в Парижі. Старший син Анни Філіп у сім років стає королем Франції. Після смерті ГенріхаІ (1060р.) ім’я Анни разом з іменем Філіпа з’явився на французьких документах, зокрема на дарчій грамоті Суассонському абатству, де написано «Anna regina» (Анна королева).

    У містечку Санліс, яке знаходиться за 50км на північ від Парижу, Анна Ярославна заснувала монастир святого Вікентія. До нашого часу збереглася каплиця тих часів, біля входу до якої пізніше було встановлено скульптуру Анни на повний зріст. На постаменті напис: «Анна Київська. Королева Франції, засновниця Сен – Венсанського монастиря, 1060рік»

    Сподіваємось, що давні зв’язки між Польщею і Україною – Руссю будуть поглиблюватись і розвиватись, зберігаючи духовну єдність давнини і сьогодення.

© 2010 «Міжнародний благодійний
фонд імені Ярослава Мудрого »
Разработка сайта -
Activemedia
играть онлайн гта5 игра спанч боб губка квадратные штаны виагра купить онлайн онлайн игра копатель 2