• НОРВЕГІЯ ТА УКРАЇНА

    (з глибини сивої давнини)

    Часи правління князя Ярослава Мудрого (1019-1054) були періодом найвищого розквіту Київської Русі. Русь підтримувала широкі і різноманітні відносини з багатьма країнами світу, встановлювала дипломатичні контакти, укладала торгові договори. Частими були династичні шлюби представників правлячих домів з київською великокняжою родиною.

    Ярослав мудрий підтримував дружні зв’язки з найманими варязькими дружинами, які стали йому в пригоді під час боротьби за київський престол. У знаменитій Едмундовій сазі розповідається про норвезького конунга Єймунда та його товаришів, які брали участь у цих битвах на Русі. Пізніше при дворі Ярослава знаходили собі притулок відомі норвезькі вікінги. У 1023році в Києві перебував норвезький король Олаф Товстий (Святий), разом з ним було багато уславлених вікінгів, зокрема його брат Гаральд. Під наглядом Ярослава перебував малолітній син Олафа Магнус. Дочка Ярослава Єлизавета була дружиною Гаральда, який став королем Норвегії під іменем Гаральда ІІІ Гаргрода. Гарольд був і поетом-скальдом: відома його пісня про військові подвиги, де кожні дві строфи закінчуються зверненням до Єлизавети Ярославни.

    Сподіваємось, що давні зв’язки між Польщею і Україною – Руссю будуть поглиблюватись і розвиватись, зберігаючи духовну єдність давнини і сьогодення.

© 2010 «Міжнародний благодійний
фонд імені Ярослава Мудрого »
Разработка сайта -
Activemedia
играть онлайн гта5 игра спанч боб губка квадратные штаны виагра купить онлайн онлайн игра копатель 2